Sport i Stockholm

Oavsett vilken eller vilka idrotter som klubben är aktiv inom så är det stenhård konkurrens i storstäderna och Stockholm utan undantag. Dock så har inte Stockholm utnämnts till ”Sveriges Idrottsstad” på många år och år 2016 så hamnade man på en sjätte plats vilket var ett steg nedåt. Trots en enorm bredd och ett stort publikintresse inom många idrotter så hamnar städer som Malmö och Karlstad före Stockholm och högst på listan kom Göteborg.

För många är det naturligt att tänka AIK, Djurgården och Hammarby då man tänker idrottslag i Stockholmsområdet men det finns enormt många fler! På samma sätt finns det betydligt fler ligor med Stockholms-lag än Hockeyallsvenskan och Fotbollsallsvenskan.

Simning är till exempel stort och många känner till SK Neptun som har haft representanter som Stefan Nystrand och Therese Alshammar. Eller Södertörns Simsällskap med Sarah Sjöström som främsta namn.

En annan klubb som rönt stora framgångar, inom varierande idrotter, är Spårvägens Friidrottsklubb. Här har kända namn som Martin Lidberg och Ara Abrahamian rönt framgångar inom brottning, Mikael Appelgren i bordtennis, Anders Homertz och Emma Igelström i simning och Malin Ewerlöf och Raimo Pihl i friidrott.

Rugby är inte Sveriges största sport men med lag som Exiles rugby så kan Stockholm stoltsera med flertalet titlar genom åren och dess ungdomssektion är en av landets största och mest framgångsrika. Såväl damer som herrar har blivit svenska mästare.

Squash är en populär idrott bland såväl elit som amatörer och de senaste tio åren så har Intersquash Club dominerat den svenska scenen. Bland annat så har klubben vunnit två Dam SM-guld, fem Herr SM-guld och sex SM-guld i Herrarnas Elitserie.

Fotboll är dock en av Stockholms största idrotter och AIK, Djurgården och Hammarby spelar alla i skrivande stund i Allsvenskan. Därtill så finns det stora klubbar som Assyriska, Syrianska, AFC United och IK Frej vilka spelar i Superettan. Även Brommapojkarna hör till ett av de större lagen.