Oddsen för att se en fågel

Enligt WWF så finns det drygt 10 000 fågelarter runtom i världen och trots att Sverige är ett land som under ena halvan utav året får ett kallare klimat, så finns det drygt 250 fågelarter som årligen observeras i vårt avlånga land. Drygt 90 procent utav dessa sorter är så kallade flyttfåglar som tar sig till sydligare breddgrader och därmed kan vara svårare att skåda under vinterhalvåret. Förutom de fåglar som naturligt befinner sig i vår svenska natur så kan man få syn på fåglar som är på genomresa. Till exempel är det många flyttfåglar ifrån Sibirien som passerar här på sin resa till eller från sina naturliga häckningsplatser.

Hur stora oddsen är för att se en specifik typ utav fågel har dock inte bara med temperaturen att göra, utan även hur miljön i den delen utav landet som du befinner dig i ser ut. En del fåglar föredrar att befinna sig i de djupaste skogarna, medans andra hellre bygger bo i parker. Till exempel finns det fåglar som föredrar att befinna sig i de norrländska skogarna och som man därmed nästan aldrig ser i södra Sverige. På samma sätt har du en större chans att få syn på en duva eller kråka om du befinner dig i innerstan än om du är ute på promenad till skogs.

Spännande fakta om de svenska flyttfåglarna
Det finns en hel del spännande saker som forskare har fått fram genom att studera flyttfåglarna och deras årligen återkommande mönster. De vanligaste platserna som våra svenska flyttfåglar tar sig till är områdena kring ekvatorn och Medelhavet. Denna resa är för en liten fågel mycket lång att göra och många fåglar äter därför upp sig ordentligt innan avfärd. En del fåglar gör flytten till slutdestination i ett enda svep, medans andra gör mellanlandningar på andra platser i Europa. De flesta fåglarna gör dessa resor i flock och det är inte ovanligt att man ser större fåglar flyga i en så kallad v-formation. Detta innebär dock inte att fågeln som flyger först är någon slags ledare, utan fåglarna byter plats med varandra under turen. De unga fåglar som ska göra resan för första gången får lära sig flygrutten utav de äldre och rutinerade fåglarna.