Fågelskådning i Europa

När det gäller fågelskådningen i Europa rekommenderas ett besök till Estland som är ett fågelrikt paradis för ornitologer såväl professionella som amatörer. Estlands kustlinje och dess öar, skogar och myrar stoltserar med fler än 380 olika fågelarter. Bland annat kan man beskåda sex olika Europeiska örn-arter just här och åtta olika Europeiska hackspettsarter av de nio sorter som finns i Europa. Vår- och höstflytt ger en storslagen naturupplevelse vilket gör Estland till ett av de absolut populäraste och intressanta resmålen för fågelskådare från hela världen.

För den som vill kombinera sitt ornitologiska intresse med sol och bad rekommenderas solkusten och även Portugal som erbjuder ett rikt fågelliv med unika arter som sökt sig till kustremsorna från Afrika. Variationen är storartad och man kan som ornitolog göra ständigt nya upptäckter bland de över 380 fågelarterna som kan beskådas efter Spaniens kustremsa och vidare in i grannlandet Portugals rika fågelliv. Syd-Spanien räknas som ett fågelparadis i i Malaga satsar man hårt på att utveckla det som man kallar fågelturismen. Efter kusten kan man titta på sjöfåglar som skrattmåsar, medelhavstrutarna, den rödnäbbade truten, fisktärnor, och andra tärnarter. Inne i städer, byar och samhällen erbjuder Spanien ett rikt och varierat fågelliv och det är inte ovanligt med fågelbon högt uppe i takåsar och på kyrktorn och de arter som trivs i denna mer livliga miljö är bland annat ladusvalorna, rödfalkar, tornseglare och gråsparvar.

I och omkring områdets våtmarker huserar arter som snatteränder, gräsänder, vadare av olika sorter, kärrsnäppor, strandpipare, storspovar och styltlöpare och många andra fågelarter. Ger man sig iväg upp i bergstrakterna kan man beskåda hackspettar, svartmesar, korsnäbbar och rödhakar. Det är heller inget ovanligt att få en skymt av kungsörnar, dvärgörnar, hök-örnar, brun glador, ormvråkar, duvhökar, sparvhökar och de orm-ätande ormörnarna Området erbjuder som sagt en variation av närmare 400 olika fågelarter Solkusten är således ett mycket intressant resmål för fågelskådare.

Att resa inom vår egen kontinent ger möjligheten till att få se en mängd olika typer utav platser. Här kan man nå såväl världskända storstäder som vackra stränder och mysiga byar omringade utav vacker natur inom enbart ett par timmars resa. Dessutom finns det en mängd bra sport att se här. Till exempel sker kvalet till fotbolls EM vart fjärde år, då det spelas fotboll i näst intill alla länder. Du kan läsa mer om dessa matcher på https://em-fotboll.se/em-kval/.